Page 1 of 1

Коментар относно две карти

PostPosted: Sun Mar 29, 2015 8:16 am
by sirK
Здравейте,
затаен в очакване на своя бета ключ си позволих да разгледам излезналите до момента карти и бих искал да коментирам две от тях.

Това са Johrail's Silencer (Wisdow Artifact) и Vegatation Blockade (Nature Spell) в които аз не виждам никакъв смисъл и приложение, но нека разберем дали правилно ги разбирам:

- Johrail's Silencer – Артефакта изисква четвърти левел и струва четири кристала. Има пет точки енергия, като не може да получава допълнителни!
Текста гласи - всеки път, когато противников герой играе не-shrine карта, ти трябва да платиш нейната цена кристали в точки енергия за да я контрираш, а ако нямаш толкова енергия в Johrail's Silencer го жертваш.
Обобщено имаме скъп артефакт, чиято енергия не може да се зарежда и чиито ефект не може да се контролира. Опонента ти може лесно да я контрира, като примерно играе първо карта струваща 2 кристала (5-2=3енергия), която бива контрирана след което играе карта струваща 4+ кристала, която поради невъзможноста да платиш в енергия и контрираш те задължават да жертваш Johrail's Silencer, чието положително деиствие е, че си контрирал карта струваща 2 кристала!!!
Същото важи за 2 карти от по 3 кристала и т.н... и т.н...
Отгоре на всичко картата е легендарна, което означава, че спада към редките, на които така силно се надяваш от бустерите.
В Magic the gathering си позволяваха да пускат напълно неизползваеми карти към редките с които разочароваха хората, но там и изобилието беше огромно. А тук все още имаме по 40+- карти на цвят\вид и смисъла да се пускат карти пълнеж е просто изхабяване на хубав арт за нещо безсмислено.

- Vegatation Blockade – Накратко заклинание струващо 3 кристала, чийто ефект е да оскъпи с 2 кристала следващата карта-същество на опонента!
Аз ли нещо не съм в час или действително тези две карти са недомислени?

Re: Коментар относно две карти

PostPosted: Sun Mar 29, 2015 8:32 am
by Lord Hakkera
Здравей,

Първо, надявам се скоро да получиш бета ключ и да имаш възможността да пробваш играта. Найстина е доста интересна и галерията с карти определено не показва пълният й потенциал - особено, когато става въпрос за синергии. ;)

На другата тема - да, правилно си разбрал картите. Няма да се впускам в дискусия за баланс, но, да, ефектите им са доста намалени поради страха от създаване на NPE декове (мисли Stax). Ресурс контрола и "soft/hard lock"-овете нямат особено присъствие и мисля, че това е позитив.

Като п.с. :
sirK wrote:В Magic the gathering...

...съществува Decree of Silence - това, което Silencer-a много лесно можеше да бъде ;)

Re: Коментар относно две карти

PostPosted: Sun Mar 29, 2015 5:07 pm
by sirK
Не мисля, че баланса изисква от определени карти да бъдат неизползваеми.
Ако тип карта\ефект се предвижда да бъде прекалено силна в определен тип декове с определена синергия, то при всеки случай трябва да има начин да се балансира до степен, че да е не толкова overpowered в предвидения дек и все пак използваема. В противен случай то няма смисъл да се създава карта, която да е абсолютно нежелана и излишна без значение дека.
Да обсъдиме три различни варианта на Johrail's Silencer:
- Първи и най-неприемлив е да махнеме правилото, което не и позволява да получава допълнителна енергия. Поради множеството Wisdow карти, даващи възможност да допълваш и прехвърляш енергия от карта на карта това ще даде възможност на Johrail's Silencer да контрира всичко що съперника се опита да играе и ще обезсмисли играта.
- Второ ако отнемеме противниковия контрол над картата като дадеме възможноста за избор на цел (“you MAY pay”). Така ще имаме артефакт позволяващ ни да контрираме карта\карти на стойност 5 кристала и докато не използваме и последната точка енергия или не бъде унищожена, тя ще стой в игра.
- Трето като и сложиме примерно 7 точки енергия за да стане значително по-трудна за контриране от противника.
За мен и втори и трети вариант са приемливи, като ще я направят полезна.
Все пак картата е легендарна, рядка и изисква много висок левел, което означава, че трябва да е поне една идея по силна и полезна от останалите карти.

Надявам се да не засегна никой, играта е в процес, форума има нужда от активност а аз съм човек, който обича да споделя идеи било то полезни или не толкова за другите :)
Специални благодарности на ViktorKitov, който беше така добър да ми прати ключ и да отвори вратите... почва се :twisted:

Re: Коментар относно две карти

PostPosted: Sun Mar 29, 2015 5:23 pm
by krip
sirK няма никой да засегнеш : )

Надявам се да не се засегнеш и ти, ако те питам - наистина ли даваш дизайн предложения за игра, която не си играл? Spellweaver не е MTG.

Аз лично ползвам Johrail's Silencer и Vegetation Blockade в дековете си. И двете карти работят добре и си струват цената.

Опонента ти може лесно да я контрира, като примерно играе първо карта струваща 2 кристала (5-2=3енергия), която бива контрирана след което играе карта струваща 4+ кристала, която поради невъзможноста да платиш в енергия и контрираш те задължават да жертваш Johrail's Silencer, чието положително деиствие е, че си контрирал карта струваща 2 кристала!!!
Същото важи за 2 карти от по 3 кристала и т.н... и т.н...


Градиш теорията си на хипотетични "ако противника има еди какво си". Да обаче противникът ти може и да има може и да няма тези карти т.е. играта може и да не се развие всеки път в частния случай, за който ти говориш. Да, в най-лошият случай може и да стане така, но в най-добрия ще лишиш противника ти от 5 мана и 1-3 карти. Което е game changing както се казва. Така че монетата има и друга страна : )